Szezonális


 

Téli autózás


Az autózás minden évszakban veszélyes dolog, de télen különösen az. Érdemes felkészíteni autónkat a hideg és havas időszakra mind műszakilag, mind felszereltségileg. A mai autók a mi éghajlatunkon könnyen átvészelik ugyan a telet, de néhány biztonsági intézkedéssel sok baleset megelőzhető, ráadásul az utasok biztonságérzete is nőhet.
 
Először is lássuk, miket érdemes elvégezni téli autózás előtt, majd nézzük meg, milyen balesetek történhetnek és mikor mi a teendő.

 


Az autó téliesítése
 
Az időjárástól függően már október, november környékén indokolt lehet lecserélni a nyári gumikat a jól ismert alapelv szerint, ha a napi középhőmérséklet +7 Celsius-fok alá süllyed már javasolt a téli gumi, melynek profilmélysége legalább 4,5 mm legyen. A megfelelő futófelület jelentősen növeli a biztonságot a nedves, havas és sjeges utakon. Ne feledkezzünk meg a hűtőfolyadék és szélvédőmosó ellenőrzéséről sem! Fagypont alatt, ha nem megfelelőek amellett, hogy megfagynak kárt is okozhatnak. A profil mélység mellett ne felejtsük el rendszeresen ellenőrizni a keréknyomást, ez nagymértékben csökkentheti vagy növelheti az úton való tapadást.


Ne rontsuk tovább a látási viszonyokat!

A téli időjárás sokszor jelentősen rontja a látási viszonyokat. Ezt tovább fokozhatja a jeges, párás szélvédő, amivel már mindenki találkozott. A jégkaparó, kényelmesebbeknek a jégoldóspray épp olyan fontos, mint a szélvédő belső oldalán keletkező páratörlő rongy vagy szivacs. Ezek mindig legyenek kéznél, mert az ideiglenes megoldások nem mindig célravezetőek. Ne spróroljuk meg az időt azzal, hogy nem tisztítjuk meg rendesen a szélvédőt! Ezt megkönnyítő részmegoldás lehet, ha a szélvédőt éjszakára lefedjük.


Nem csak vészhelyzetre!

A téli autózás elengedhetetlen kelléke a takaró! Bármikor előfordulhat, hogy autónk lerobban, forgalmi akadály alakul ki és ilyenkor bizony 10-15 perc alatt kritikussá válhat a hőmérséklet a kocsiszekrényben. Segíthet egy tartalék pulóver, sapka, sál, kesztyű. Utóbbi a jégkaparáshoz is elengedhetetlen. Az elemlámpa fontos kellék lenne, ezzel annyi macera azonban van, hogy éjszakára (meg sokszor nappalra sem) hagyható az autóban, mert hidegben az elem könnyen merült. Célszerű a táskánkban tartani vagy olyat beszerezni, amelyik kézi nyomkodásra egy beépített dinamót hajt meg, ezzel biztosítva fényt.


Nem is annyira extrém felszerelések

A hólánc ajánlása feltehetően nem meglepő, azonban az erős vontatókötélen és a lapáton se mosolyogjunk. Könnyen mondjuk ezekre a dolgokra, hogy csak a városban autózom, hogy úgy sem akadok el. Bizony a városban is előfordulhat elakadás és soha nem tudni mikor hoz minket olyan helyzetbe a sors, hogy mégis csak országútra tévedünk. Sokkal egyszerűbb a tél elején minden felszerelést bepakolni, mint a gyors indulás előtt átgondolatlanul. A félig extrém felszerelés közé tartozik a hideget jól tűrő, kalóriadús élelmiszerek (pl. csoki), melyek egy elakadásnál életmentők lehetnek.

 


Elsősegély
 
A téli balesetek ellátása természetesen nem tér el az egyéb évszakban bekövetkezettektől, azonban néhány hangsúlyos pontra felhívnánk a figyelmet. A sérültek kihűlés elleni védelméről lehetőség szerint minél előbb gondoskodni kell! Természetesen a gázolt vagy gépjárműbalesetet szenvedett sérültek mozgatási tilalma (vagy arra való törekvés) továbbra is fennáll, így a kihűlés elleni védelem sokszor komoly kihívás jelent, legalábbis alulról. A takaró mellett sokat segíthet az izolációs fólia.

Amennyiben hosszú ideig kell egy sérültnek a hidegben tartózkodnia, távolítsuk el a testékszereit (gyűrű, piercing stb.), illetve próbáljunk vele meleg (de nem forró!) italt itatni.
 
A legfontosabb azonban mindig az óvatosság legyen. Körültekintő vezetéssel sok balesetet és a vele járó fájdalmat elkerülhetjük.

Mit tegyünk, ha autónk elakadt a hóban?
 

Szerző: Koszorú Kamilla
Utolsó frissítés:
2014.11.08. (MZ)
2013.11.24. (MZ)
2013.01.09. (KK)