Égési sérülések ellátása


Az égési sérülések elsődleges oka a kültakarót ért meleg hőhatás. Hatékony ellátásuk nemcsak a sérülés súlyosságát csökkenti, hanem a gyógyulási időt is rövidíti, továbbá elősegíti az esztétikus hegesedést.
 


Fogalma

Általánosságban a kültakarót ért hőhatás során kialakuló sérülés, tágabb értelemben érintettek lehetnek belső szervek (pl. légutak) is.

A szilárd testek, a forró gázok és a napsugárzás okozta hőhatásokat égésnek, míg a folyadékok által okozott sérülést forrázásnak nevezzük.


Osztályozás

Az égési sérülések egyik legelterjedtebb osztályozása az érintett bőrfelület mélysége alapján történik. Elsőfokú égés csak a bőr legfelső rétegét érinti, az ún. hámréteget. A bőr pirossá, feszessé válik, megduzzadhat, emellett fájdalmas. A másodfokú égésnél a kültakaró második rétege, az irha is érintett. Jellegzetes kísérő jegyei a hólyagok megjelenése. Harmadfokú égésnél bőrünk legalsó rétege, a bőralja is sérül. A sebfelület piszkos szürke, sárgás, érzéketlen, mert az idegvégződések elhalnak. A negyedfokú, legsúlyosabb égésnél a bőr szövetei és a mélyebben található képletek elszenesednek. Egyes szakirodalmakban ettől némiképp eltérő csoportosítással is találkozni.

Kiterjedés

Az égési sérülések nagyságát az ún. 9-es szabállyal (Wallace-szabály) jellemzik. Ennek értelmében a testfelületet 9%-okra osztják, így a fej 9%, egyik kar (kézfej, alkar, felkar) 9%, törzs elülső fele (mellkas és has) 2x9=18%, hát 2x9=18%, egyik comb 9%, az alsó végtag térd alatti része 9%. A nyakat és/vagy a nemi szerv környékét szokás 1%-nak tekinteni.

A kiterjedés egyszerű kiszámítására a sérült tenyerét (ujjakkal együtt) vesszük alapul, ezt 1%-nak tekintjük.


Okok

Égési sérülést okozhat közvetlenül nyílt lánggal, forró tárggyal, folyadékkal, gőzzel, gázzal történő érintkezés, de a súrlódás, illetve az UV-, és radioaktív sugárzás is. Lehet továbbá áramütés következménye.


Tünetek

- Elsőfok: bőrpír, feszes bőr, duzzanat, fájdalom.
- Másodfok: hólyagok, fájdalom, mélyebb rétegek érintettsége esetén nincs fájdalom.
- Harmadfok: piszkosszürke szín, olykor nincs fájdalom.
- Negyedfok: szenesedés.


Elsősegély

ÜGYELJEN A BIZTONSÁGRA!  

Lehetőség szerint használjon gumikesztyűt!

Ügyeljen, hogy a sérülést okozó tárgy (folyadék, edény stb.) ne okozzon újabb sérülést!

Ha tűz ütött ki hozza működésbe a tűzjelzőt! Haladéktalanul hagyják el az épületet!

NYUGTASSA MEG A SÉRÜLTET!  

Tájékoztassa, hogy járatos a segélynyújtásban!

Legyen empatikus és együttműködő!

KEZDJE EL MIELŐBB AZ ÉRINTETT TESTRÉSZ HŰTÉSÉT!  

Ha az érintett testrészt ruházat fedi, lehetőség szerint vegye le azt!

Optimális esetben alkalmazzon azonnal égési kötszert vagy zselét!

Ha nem áll rendelkezésre használjon csapvizet!

Csak az érintett testfelületet hűtse!

A hűtés időtartama függ az érintett tesfelület nagyságától és helyzetétől. A hűtés akár 10-15 percig is végezhető.

Kövesse nyomon a sérült állapotát! Keresse a kihűlés jeleit!

KERESSEN TOVÁBBI SÉRÜLÉSEKET!  

A sérült áttapintásával keressen további sérüléseket!

SZÜKSÉG ESETÉN HÍVJON MENTŐT! (104 / 112)  

Az alábbi esetekben indokolt mindenképp mentőhívás: nagykiterjedésű első- és másodfokú égés. Harmad- és negyedfokú égés. Égés az arcon, mellkason, ízület felett, nemi szerven. A sérült gyermek vagy idős személy.

Mentőhíváskor:

Tájékoztassa a diszpécsert, hogy mi történt! Bajba jutottak száma, sérülések jellege.

Mondja el hol történt az eset!

Adja meg nevét, telefonszámát, amin elérhető!

Ismertessen minden információt, megközelítési mód, műszaki mentés szükségessége stb.

KÉSZÍTSEN FEDŐKÖTÉST!  

Égési kötszer hiányában fertőtlenítse a sebet, majd készítsen fedőkötést!

KÖVESSE AZ ÁLLAPOTVÁLTOZÁSOKAT!  

Keresse a kihűlés jeleit!

Keresse a sokk jeleit!

 

A bőrbe égett ruhát ne próbálja kiszedni! 

A hideg vizes hűtés hatékonyságát kutatások bizonyítják, fájdalomcsillapító hatásával, illetve a sebgyógyulás időtartamával kapcsolatban azonban megoszlanak a vizsgálati eredmények. Összességében azonban megállapítható, hogy az azonnali hideg vizes hűtés csökkenti az égési sérülés kiterjedését, enyhítheti a fájdalmat és csökkentheti a fertőzésveszélyt. Egyértelműen kerülendő azonban a jég közvetlen alkalmazása!

Ügyeljen rá, hogy csak az érintett bőrfelületet hűtse, és azt is körültekintő ideig! Távolítsa el a testékszereket (gyűrű, karkötő stb.)! Hűtés céljára legalkalmasabb a csapvíz, a természetes vizek (patak, tó stb.) növelhetik a fertőzés esélyét. A hideg vizes hűtést körültekintő ideig végezze! Sok szakirodalom 15-20 percet javasol, itt azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a hűtés időtartamát több tényező is befolyásolja, pl. a víz hőmérséklete, érintett testfelület, illetve a sérült felület nagysága stb. A kézfejet feltehetően hosszabb ideig lehet károsodás nélkül hűteni, mint mondjuk a mellkast. A hűtés csökkenti a sérülés mélységét, csillapítja a fájdalmat, nyugtatja az érintett testfelületet.

Az érvényes iránymutatások és a szakirodalmak alapján kisebb kiterjedésű (10%-nál kisebb), első- vagy másodfokú égés minimum 10 percig, vagy a fájdalom csökkenéséig hűtendő. 

Az égési sérülés hűtéséhez csapvizet használjon! A víz hőmérsékletével és a hűtés időtartamával kapcsolatban elfogadott, bizonyítékokon alapuló ajánlás nincs.

Nem általánosan elfogadott, de néhány szervezet konszenzusa által ajánlott:

  • a testfelület 10%-nál kisebb kiterjedésű, lokális égésnél 10-15 perc, 13-15 fokos vízzel történő hűtés javasolt
  • a testfelület maximum 20%-át érintő égésnél 1-2 percnyi hűtés javasolt, szintén 13-15 fokos vízzel
  • a 3. és 4. fokú égés hűtése nem javasolt

Körültekintően kell a hűtést alkalmazni, amennyiben a sérült gyermek vagy idős ember! Csecsemők esetében csak a kis kiterjedésű égés hűtése javasolt, 1-2 percig! A lehűlés jeleit ezen esetekben különös odafigyeléssel szükséges keresni!

A hűtést követően fordítson kiemelt figyelmet a fertőtlenítésre, ezt követően alkalmazzon fedőkötést. Az égési sérülés fedőkötésével kapcsolatban jelentős eltérések mutatkoznak az egyes országokban, tudományos vizsgálatok egyik kötéstípust sem részesítik előnyben!

Több irodalom említi a csomagoló fóliával történő fedést, amely nem ragad a sebbe, ugyanakkor védi a sérült felületet a kórokozóktól és a folyadékvesztéstől. Eredményessége vitatott. 

Az égési kötszerek hőelvonó tulajdonsága lényegesen jobb, mint a vízé, így hatékonyabban segítik az ellátást, ráadásul egyben fertőtlenítenek is. Kiemelendő azonban, hogy alkalmazásuk során a túlhűtés lehetőségére fokozott figyelmet kell fordítani!


Amit NE tegyen

- NE tegyen a sebre tejfölt, margarint, étolajat, sebhintőport, kenőcsöt, zsiradékot!
- NE alkalmazzon közvetlenül jeget hűtésre!
- NE szúrja ki a kialakult hólyagokat!
- NE alkalmazzon hűtést nagy kiterjedésű és mély égési sérülések esetén!

- Az iránymutatások (IFRC 2016) orvosi felügyelet hiányában nem javasolja a gyógyszer alkalmazását, míg más szakoldalak (mayoclinic) szükség esetén ajánlja  arecept nélküli fájdalomcsillapítók alkalmazását. 
- A különböző égési sprayk hatékonyságáról jelentősen megoszlanak a vélemények, így ezek mellőzését javasoljuk.


További teendők 

Keresse a sokk (folyadékvesztés) tüneteit (sápadtság, száraz ajkak és nyelv, szomjúság)! Ezek esetén alkalmazzon sokkfektetést!

Pótolja a folyadékvesztést, itassa a sérültet!

Lazítsa meg a sérült ruházatát, távolítsa el a testékszereket (gyűrű, karkötő stb.)!

Keresse a lehűlés (hipotermia) jeleit!

Egyes kutatások valószínűsítik, hogy az égési seb mézzel, illetve aloe veraval történő kezelése csökkentheti a gyógyulás idejét.


Hívjon mentőt (104 / 112) vagy forduljon orvoshoz ha:

- az égés mélyebb rétegeket is érintett,
- az égett rész szenesedett,
- több mint háromtenyérnyi felületen hólyagok jelentek meg,
- arcot, légutat, nagyobb ízületet, nemi szervet ért az égés,
- gyermek vagy idős ember szenvedett égési sérülést.

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 

Hivatkozások

- http://www.sja.org.uk/sja/first-aid-advice/hot-and-cold-conditions/burns-and-scalds.aspx
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649
https://www.webmd.com/first-aid/thermal-heat-or-fire-burns-treatment#1

- International first aid and resuscitation guidelines 2016 - IFRC
- Cuttle L, Kravchuk O, Wallis B and Kimble RM. An audit of first-aid treatment of pediatric burns patients and their clinical outcome in J Burn Care Res. 30:1028–1034. doi: 10.1097/BCR.0b013e3181bfb7d1, 2009.
- Nguyen NL, Gun RT, Sparnon AL and Ryan P. The importance of immediate cooling – a case series of childhood burns in Vietnam in Burns. 28: 173–6, 2002.
- Skinner AM, Brown TL, Peat BG and Muller MJ. Reduced hospitalisation of burns patients following a multi-media campaign that increased adequacy of first aid treatment in Burns. 30: 82–5, 2004.
- Sunder S and Bharat R. Industrial burns in Jamshedpur, India: epidemiology, prevention and first aid in Burns. 24:444–447, 1998.
- Yava A, Koyuncu A, Tosun N and Kilic S. Effectiveness of local cold application on skin burns and pain after transthroacic cardioversion in Emerg Med J. 29:544-9, 2012.
- Wasiak J, Cleland H, Campbell F and Spinks A. Dressings for superficial and partial thickness burns in Cochrane Database Syst Rev. 28, 2013.
- Werner MU, Lassen B, Pedersen JL and Kehlet H. Local cooling does not prevent hyperalgesia following burn injury in humans. Pain. 98:297–303, 2002.
- Swain AH, Azadian BS, Wakeley CJ and Shakespeare PG. Management of blisters in minor burns. Br Med J (Clin Res Ed). 295(6591): 181, 1987.
- Maenthaisong R, Chaiyakunapruk N, Niruntraporn S and Kongkaew C. The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review in Burns. 33(6): 713–8, 2007.
- Jull AB, Rodgers A and Walker N. Honey as a topical treatment for wounds in Cochrane Database Syst Rev. (4), 2008. d and resuscitation guidelines 2016 - IFRC

 


 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató

Utolsó frissítés: 
2018.12.23. (MZ-Pávó Mihály)
2017.12.13. (MZ-Bencze Blanka)
2017.07.23. (MZ-Nyíri Nóra)
2016.07.13. (MZ-Szegedy-Maszák Flóra)
2016.01.02. (MZ)
2015.06.11. (MZ)
2013.01.03. (Koszorú Kamilla)
2012.09.29. (MZ)
2011.10.28. (MZ, Hornyák István)