A baleseti-szimuláció alapjai 2.


Tésztagyurma

Az egyik legfontosabb alapanyagunk a tésztagyurma. Ennek felhasználásával tudjuk elkészíteni a különböző sérülések alapját. Nélkülözhetetlen, hogy a látható sérüléseknek létrehozzunk egy roncsolható zónát, mielőtt valaki a valódi bőrréteggel kezdene dolgozni. Ezt a területet nevezzük sebalapnak. Alapvető, hogy a sebalapnak megfelelő legyen a színe, mérete és az alakja. 

Hozzávalók:

- 1 pohár liszt,
- 1 pohár víz,
- 1 pohár citromsav,
- 1-2 evőkanál olaj,
- fél pohár finomított konyhasó,
- egy kis darab folpack tároláshoz,
- piros, sárga por ételfesték,
- kakaópor.

Elkészítése:

1. A citromsavat a vízzel összekeverjük és feloldjuk. A várakozási idő alatt egy kisebb fazékban a lisztet és a sót összekeverjük. Ha a citromsav teljesen feloldódott, az olajjal együtt a liszthez adjuk. Lassan folyamatos kevergetés mellett kell adagolni a folyadékot, hogy a végeredmény csomómentes legyen. Hasonlít a palacsinta tésztához, de ebben az esetben a végeredmény rettentően sós, így kóstolása nem célszerű.

2. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve, nagyon óvatosan a kezünkbe vesszük a gyurmát és gyors mozdulatokkal gömböt gyúrunk belőle. (A mosogatás megkönnyíthető, ha éjszakára beáztatjuk az edényünket.)
 

3. Ha kihűlt, légmentesen fóliába csomagoljuk. Erre azért van szükség, mert nagyon rövid idő alatt kiszárad a gyurma, így használhatatlanná válik. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk felhasználni a különböző készítményeket, fontos a megfelelő tárolásról gondoskodni.

A gyurma színezése: Ha azt szeretnénk elérni, hogy megfelelő bőrszínt keverjünk ki, több módszerhez folyamodhatunk.

Felületi színezése:
Ha csak a fehér gyurmát tesszük fel a bőrre, a felhelyezés után kell színezni az anyagot. Ehhez nagyon jó minőségű alapozót kell használni. Hátránya, hogy sokkal könnyebben elkenődik, a környező szőrszálakat is színezi, illetve könnyen lemoshatja a festéket a művér.

Gyurma színezése:
Keverhetünk megfelelő színű alapozót a kész gyurmához (nem célszerű nagyon drága alapozót használni, mert az olcsó alapozó is kiválóan színez). Szerintem az egyik legjobb módszer. Gyors és egyszerű kivitelezést igényel.
 
Vörös, sárga és barna tésztagyurma használata. Kis adagokban a különböző színű gyurmákat a fehér alaphoz gyúrjuk. A készítés folyamata megegyezik a fehér színű tésztagyurmáéval, azonban a liszthez színezéket keverünk. (piros- 1 teáskanál piros por ételfesték, barna- 2 teáskanál kakaópor, sárga- 1 teáskanál citromsárga por ételfesték).
 
Ha valaki az imitáció során nem tudná felhasználni a megmaradt anyagot, akár a gyermekek kiszáradt gyurmái helyett is hasznosíthatja. A sótartalom miatt az íze szörnyű, így a gyerekek másodszorra biztosan nem veszik a szájukba, illetve az ára lényegesen olcsóbb a boltban beszerezhető gyurmákétól.


Művér

Hozzávalók:

- cukor
- ecet
- víz
- piros ételfesték

Elkészítése:

1. Első feladat elkészíteni a cukorszirupot. Fontos, hogy magas falú fazekat válasszunk, mert a forrás után a cukor nagyon könnyen kifuthat és száradás után lehetetlen a tűzhelyről letakarítani.

2. A fazékba öntsünk fél kg cukrot (maximum 2 kg cukor). Kis lángon folyamatos kevergetés mellett addig melegítsük, amíg el nem kezd forrni. nagyon lassan akar beindulni, de ha folyékonnyá válik, nagyon figyeljünk rá. Forralás után, kevergetés mellett sötétbarna színig hagyjuk a tűzön. Óvatosan, akár nyitott ablak mellett is dolgozhatunk, mert sűrű füsttel járhat.

3. Ha megfelelő színű a cukor, vegyük le a tűzről. Nagyon lassan, folyamatos kevergetés mellett óvatosan adjunk hozzá annyi ecetet, hogy a szirup ne ragadjon. Célszerű lenne gázálarcot használni, mert kellemetlen szagú, irritáló gőz keletkezik. Az ecet mennyisége attól függ, hogy mennyi cukrot olvasztottunk (kb. 1 kg cukorhoz 250 ml ecet kell). A forró ecet gőze égési sérüléseket okozhat, vigyázva, figyelmesen dolgozzunk!

4. Ha az ecetes karamellünk már langyos, adjunk hozzá piros ételfestéket. A festék mennyisége is a cukor mennyiségétől függ. Az 1 kg-os cukorhoz elegendő maximum 1 púpozott evőkanál por ételfesték, de folyamatos kevergetés mellett ellenőrizzük, hogy hasonlít-e a színe a valódi vérhez. Vízzel hígítsuk, ha folyékonyabb vérre van szükségünk.

 


Megjegyzés: ha artériás szerelékbe kell a művér, több vizet adjunk az alaphoz, mert a sűrű masszát nagyon nehéz a csőből kinyomni. Takarítás szempontjából is célszerűbb híg anyagot a pumpába tölteni, mert sokkal könnyebb feltörölni.Szerző: Pujsz Barbara