Kínai étterem-szindróma


Okok

A tüneteket feltehetően a monoamino-glutamát (MNG) vagy a nátrium-glutamát (E-621) nevű vegyület okozza, amelyet élelmiszer-adalékként és színezékként használnak. Maga a vegyület egy természetes aminosav, amelyet tengeri algákból vonnak ki. Egészségkárosító hatására számos kísérletet végeztek, ezek eredménye alapján nem tekinthető egészségkárosítónak.
 


Tünetek

A tünetek olykor igen rémisztőek, rövid időn belül jelentősen erősödnek. Leggyakrabban a fogyasztást követő 30 perc elteltével alakulnak ki, leginkább az allergiás reakciókhoz hasonlítanak. Legismertebb tünetek:

- égő érzés a test különböző pontjain,
- mellkasi fájdalom, szorítás,
- könnyezés,
- verejtékezés,
- heves szívdobogás,
- légszomj,
- hányinger,
- szédülés, émelygés, ájulásközeli érzés.
 

Elsősegély

1. Nyugtassa meg a sérültet! Ültesse vagy fektesse le!

2. Próbálja kideríteni az elfogyasztott mennyiséget, illetve, hogy korábban tapasztalt-e hasonlót!

3. A beteg a rosszullét, illetve hányás elmúlásáig kerülje a szilárd ételek fogyasztását!

4. Gondoskodjon a folyadékpótlásról! Kortyonként itasson vele szódavizet, sima vizet, esetleg szénsavas italt!

5. Fogyasszon könnyen emészthető ételeket, sós kekszet, banánt, rizst, kenyeret!

6. Ha állapota 15-20 perc elteltével nem javul, forduljon orvoshoz vagy hívjon mentőt (104)!


Amit NE tegyen!

- NE hánytassa a beteget!
- NE egyen fűszeres, zsíros, édes ételeket!

 




Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés:
2013.04.02. (MZ)