Vízimentés 5. - Eszközös társmentés


A fuldokló pánikba esik, melynek során ösztönösen azonnal átkarolni igyekszik a közelébe úszó személyt. A vízből mentés nagyon komoly elméleti és gyakorlati felkészülést igényel. Nagyon komolyan hangsúlyozzuk, hogy csak az próbálkozzon vele, aki kellő gyakorlattal rendelkezik, ellenkező esetben saját maga is életveszélybe kerül.
 

Az eszközös társmentés többé-kevésbé olyan segítségnyújtás, amikor a segítő minimális veszélybe kerülhet csak, hisz a mentést a partról, vízimentő eszközök segítségével végzi. Ismerkedjünk meg a leggyakoribb vízimentő eszközökkel!

 
FIGYELEM! A vízből mentés komoly elméleti és gyakorlati felkészülést igényel! Tankönyvekből, jegyzetekből, internetes forrásokból NEM sajátítható el.

Jelen bejegyzés csupán ismeretterjesztő szándékkal készült!


Figyelem! Mentéshez csak és kizárólag hitelesített vízimentő eszközökt használjunk!
Sajnos, kereskedelmi forgalomban gyakran találkozunk nem minősített eszközökkel, melyek nagyon hasonlítanak az adott vízimentő eszközre, de természetesen mentési célra nem alkalmazhatóak.

 
  Mentőkarika, mentőgyűrű

A legismertebb vízimentő eszköz, mely merevfalú, vízen úszó anyagból készült. Leggyakrabban 90 kg súlyra hitelesítettek. Mentőkarikát vagy másnéven mentőgyűrűt sok helyen látni (strandokon, hajókon stb.), de sajnos sok esetben teljesen szabálytalanul. A mentőkarika fontos kiegészítője a minimum 15 m hosszúságú kötél (a kötélhossz sok tényezőtől függ, pl. hajok esetében a fedélzeti magasságtól). Ez a kötél biztosítja azt, hogy abban az esetben, ha elsőre nem sikerült a bajba jutott közelébe dobnunk az eszközt ismételten próbálkozhassunk.
  Mentőpatkó, mentőöv

Anyaga vízen úszó, de a mentőkarikával ellentétben nem merev falú, hanem puhább. Ezen mentési eszközt alapesetben a mentőszemély (vízimentő) viszi magával a vízbe, megfelelő hosszúságú (3-3,5 m) kötéllel rögzítve magához. A bajba jutotthoz érve átnyújta a mentőpatkót, így elkerülhető, hogy a pánikoló testi kontaktusbe kerüljön a mentő személlyel. Természetesen a mentőkarikához hasonlóan, megfelelő hosszúságú kötél segítségével vízbe dobási technikával is használható.
  Dobózsák

Egy kb. 45-50 cm hosszúságú, 15-20 cm átmérőjű zsákról beszélünk, mely általában 20-25 m hosszúságú kötelet rejt. A kötél kapaszkodóhurkát megfogva, a zsákban lévő nehezék segítségével a vízbe dobható. Ha célt tévesztettünk a kötelet nem szükséges ismételten a zsákba hajtogatni, a zsák vízzel is megtölthető. A dobás és a kötél hajtogatása gyakorlást igényel.
  Mentőrúd

Első sorban medencéből mentésnél alkalmazható, leggyakrabban 5 m hosszúságú rúd, melyet a mentő személy a medence széléről nyújt a bajba jutott felé. Miután az megregadta a rúd végét a partra húzza.
  Mentődeszka

Professzionális vízimentő eszköz. A szörfdeszkához hasonló úszódeszkát a mentő személy úgy használja, hogy rá hasal vagy térdel és kezeivel evez befelé. A mentett személy a deszka szélét ragadja meg. A mentőeszköz két személy súlyát is elbírja. Gyakorlattal rendelkező vízimentő a mentett személyt képes a deszkára helyezni. Bizonyos deszkák akár a sérült rögzítésére is alkalmasak.


Érdekességek
 
Szintén a mentődeszka kategóriába tartozik a képen látható eszköz. Kb. 60 cm hosszúságú, a mentő személy az ívelt részt a hasához illeszti, csupán mellkasával fekszik a deszkára, deréktől lefelé szabadon úszik a vízben.
Mentődeszka többféle kiegészítővel. Evező, dobózsák, mentőrúd, kötél. Az eszközön a sérült keze (pl. eszméletlen sérültnél)  rögzíthető.
A mentődeszkák egyrésze, illetve speciális kialakítású deszkék jégről mentésre is alkalmasak.
Az Egyesült Államokban széles körben, illetve részben Ausztráliában elterjedt a mentőbója* vagy Baywatch** bója*.
Nos, ez a futurisztikus eszköz is egy mentődeszka.
A mentődeszkák egyes típusain a sérült rögzíthető, különösen fontos ez gerincsérültek esetén.
A mentődeszka összahajtható változata.


*a magyar helyesírás szabályai alapján helyesen bója, helytelenül bólya.
**a magyar szóhasználatban terjedt el a Baywatch bója kifejezés.

Vizek veszélyei és megelőzés>>
A fürdés jogi szabályozása>>
A vízibalesetek okai>>
Önmentés>>
Eszközös társmentés>>
Közvetlen társmentés - vontatófogások>>
Közvetlen társmentés - szabaduló fogások>>
Mentés partról és csónakból>>
Tanácsok vízitúrázóknak>>
Balesetmegelőzés uszodában, strandon és aquaparkban>>

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület>>
 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.06.20.