Szívroham nőknél


Napjainkban közel ugyanannyi nő kap szívrohamot, mint férfi. A tünetek azonban kissé eltérőek lehetnek, így sok nő nem is tuljadonít jelentőséget ezeknek.

Mindannyian láttunk már olyan filmet, kampányfilmet, amelyben a férfi hirtelen mellkasához kap, levegőért kapkod, majd összeesik. Ugyan lehet, hogy nőknél a szívroham nem lesz ennyire látványos, azonban gyakorisága nem lényegesen alacsonyabb, mint a férfiaknál.
 

Szívroham esetén mindkét nem tapasztalhat mellkasi nyomást, nők azonban enélkül is átélhetnek infarktust. Számtalan esetben tüneteik lényegesen enyhébbek, ezért hajlamosak azokat egyéb okra, így influenzára, öregedésre vagy refluxra fogni. Sokszor anyai, nagyanyai szerepüket helyezik előtérbe, családközpontúságuk miatt nem is gondolnak arra, hogy őket is érheti komoly baj. Sajnos tévednek!


A hazai lakosság 54%-a szív- és érrendszeri betegségben hal meg

Az Amerikai Egyesült Államokban 34 másodpercenként következik be egy infarktus, európai adat nincs, azonban hasonló gyakoriság feltételezhető. A szívrohamnak hívott jelenség két, eltérő betegséget is jelenthet. Enyhébb esetben a szív saját vérellátásáért felelős koszorúerek csak beszűkülnek, ez az angina pectoris, míg súlyosabb esetben teljesen elzáródnak, ez az infarktus. A férfiakhoz hasonlóan a nőknél is a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok.


Szívroham tünetei nőknél

Ahogy azt már említettük, a szívroham tünetei nőknél eltérőek lehetnek, sokszor enyhébbek, mint a férfiaknál. Szívrohamra utaló tünet lehet:
  • légszomj, nehezen kap levegőt,
  • erősebb vagy gyengébb mellkasi szorítás,
  • nyomás vagy fájdalom a mellkas alsó vagy a has felső részén,
  • nyomás vagy fájdalom a hátban, olyan érzés, mintha körbe kötnék kötéllel,
  • kényelmetlen érzés a mellkasban,
  • fájdalom egyik vagy mindkét karban, nyakban, állkapocsban, gyomorban,
  • szédülés,
  • ájulás.

Mit tegyen?

Ha bármelyik tünet fennáll ne késlekedjen a mentőhívással (104)! Említett tünetek esetén semmiképp se várjon a segélyhívásnál 5 percnél többet! Nyugtassa meg és fektesse le a sérültet, lazítsa meg ruházatát!


Hogyan előzze meg?

1. Konzultáljon orvosával vagy egészség tanácsadójával az egyéni kockázatáról!
2. Azonnal hagyja abba a dohányzást! A leszokás után egy évvel 50%-kal csökken a szívbetegség esélye.
3. Kezdjen edzésprogramba!
4. Modosítsa családja étrendjét! Kerüljék a zsíros és finomított szénhidrátot tartalmazó ételeket!


Ajánlott oldalak

Mellkasi szorítás - angina és infarktus>>

Szívroham animáció (angol)>>

Heart Attack Symptoms in Women>>


 

Szerő: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.02.08.