A vázrendszer sérülései


A kezdő szakkör második (pontosabban harmadik, mivel ahogy korábban írtam a négyórás elméleteket háromórás gyakorlatok váltják) a vázrendszerrel foglalkozik.

1. Anatómia


Kevéske anatómiával indítok, elsősorban az ízületek fogalmának és felépítésének tisztázása érdekében. A csontváz ábrája, pontosabban leggyakrabban a csontváz az egész órán jelen van, időről időre újabb területeket mutatok be rajta.

Ábrák tekintetében segítségként javaslom EZT és EZT.


2. Rándulás és ficam

Fogalmak tisztázása, általános ellátási séma. Zömében végtagok esetén következik be, tünetei szerte ágazóak: fájdalom, duzzanat, hematóma, mozgáskiesés. Ellátás: biztonság, kommunikáció, nyugalomba helyezés (elsődleges ellátás), teljes betegvizsgálat, másodlagos ellátás (hideg vizes hűtés, szív fölé emelés, rögzítőkötés. Ha felkapta a fejét megértem. Bekerülhet a mielőbbi hűtés az elsődleges ellátásba és bizony a nyugalomba helyezéssel némiképp ellentmond a szív fölé emelés. A Német Vöröskereszt propagálja nagyon a szív fölé emelést, mint a vérellátás csökkentése és ezáltal a duzzanat mérséklése céljából. Meglepő lehet  a rögzítőkötés is (magyarul fáslizás). Az elmúlt évtizedekben ezen a téren is számos ellentmondással találkoztunk. Húsz évvel ezelőtt még természetes volt a fáslizás, majd a vérellátás akadályozása miatt ellenjavalt lett. Most újra előkerült, meglepő módon elsődlegesen a duzzanat csökkentése érdekében. Most sem szeretnénk egyetlen szakmai irányelv mellett sem voksolni, csupán érdekességként írtam le. Remélem, szakmai cikkünkben sem modnok ellent a leírtaknak ITT.


3. Nyílt és zárt törés

Rövid fogalmi tisztázás.


4. Törések

Tematikusan az egyes testrészek, alapelv: TÜNET, ELLÁTÁS.
A következőkben CSAK a sarkalatos pontokra hívnám fel a figyelmet.

Koponyatörés
Olykor nyaki gerincsérüléssel társulhat, sőt inkább általában. A baleseti mechanizmu sutalhat rá. Ha kizárható a nyaki gerincsérülése akkor mozgatható a beteg! Ezt meg kell értetni a hallgatókkal! Ellátásnál minden vázrendszeri sérülésnél emeljük ki az eszméletlen és a magánál lévő ellátását is! Magánál lévő koponyás enyhén emelt felsőtest, eszméletlen stabil. Ha vérzik,a  vér szabadon távozhasson.

Mellkas-sérülés
Légmell, vérmell fogalma. Magánál lévő számára legkényelmesebb (általában félülő), eszméletlen stabil (nincs irányelv, hogy a sérült oldal alul vagy felül)!

Medencesérült
Belső vérzés lehetősége, tünetei. Ne felejtsük el, ezen tematikában még nem tanultak a vérzésekről! Ismerjük fel, de miért is? Hogy nyomon kövessük a beteg állapotát, de sokkfektetés nincs! Magánál lévőnél mozgatási tilalom, kihűléstől, környezettől védeni. Eszméletlen ?stabil? ! Jelenleg inkább ezt támogatják, mivel ugyan a belsővérzést fokozzuk, de a fulladás megelőzzük. Nincs elfogadott álláspont! Láb mindkét esetben összeköthető, kitámasztható.

Gerincsérülés
Baleseti mechanizmus! Új elem! Ezt követően tünetek, ellátás.

Kar- és lábsérülések
Utóbbinál bizonyos esetben mozgatási tilalom.


5. Gyakorlat

Bukósisak levétele - ha csak lehet ne. Ide vonatkozó információk ITT, ITT és ITT.

Nyaki gerinc védelmét biztosító légútbiztosítási technika - infók ld. fent.

Háromszögkendő használata

Flexibilis rögzítő használata - nem a reklám kedvéért, de igazán kedvező áron beszerezhető már pl. ITT.


6. Szemléltetés, ellenőrzés

Videok: karsérülés, flexi rögzítő használata, bukósisak levétele (elég régi, ideje lenne újat forgatnunk), gerincágy, nyakrögzítő, vákuumágy.

Tesztek pedig ITT.


A vázrendszer sérüléseihez készítettem egykor egy prezit, a megtekintéshez lehet regisztrálni kell a prezi.com-on. ITT

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.10.04.