Szezonális


 

A tél veszélyei


 

Hogyan öltözködjünk?

A rövidtávú időjárás előrejelzések nagyfokú pontossággal bírnak, így elég nagy valószínűséggel tudunk arról tájékozódni milyen időjárás vár ránk. Necsak az aktuális értékeket vegyük figyelembe, hanem tájékozódjunk milyen idő lesz napközben, este, esetleg éjszaka. Ha lakóhelyünktől távolabb utazunk érdemes az ottani időjárásról is tájékozódni, az ország két pontja között nem ritkán akár 10 fokos hőmérsékleteltérés is lehetséges.

Törekedjen a réteges öltözködésre, tömegközlekedési eszközön vagy autóban szükséges lehet a ruházat megnyitására vagy egyes rétegek levételére. Ne feledkezzen meg arról, hogy a vastag ruházat gátolja ugyan a hőleadást, de melegebb helyen tartózkodva fokozza az izzadást, ezzel jelentős mennyiségű folyadékot veszíthet szervezete.

A hőérzetet nemcsak a levegő hőmérséklete befolyásolja, hanem a csapadék, a szél és a páratartalom. Sokat segít a komfortérzet kialakításában, ha gondoskodik feje, arca, nyaka és keze védelméről is!

 

Gyalogosan

Gyalogosan a legnagyobb veszélyt az elcsúszásból eredő elesés jelenti. Gondoskodjunk a megfelelően tapadó lábbeliről, inkább lassabban, de biztonságosan haladjunk. Különösen veszélyeztetettek az idősebb emberek, akik meglassult reflexeik miatt lassabban reagálnak, így könnyebben el is esnek.

Esés következtében enyhébb esetben csak zúzódást szenvedünk, de kialakulhatnak törések is. Általában könnyebb sérülés a kar- és lábtörés, súlyosnak kezelendő a medencét ért trauma. Fordítsunk figyelmet azon sérültre, aki a fejét is beütötte. Keressünk az agyrázkódás és a koponyasérülés lehetőségét!

 

Autóval

Mielőtt útnak indulna mindenképp győződjön meg arról, hogy megfelelően felkészítette gépjárművét az útra. Legyen körültekintő hosszabb utazás előtt. Soha ne felejtse el, hogy minden, hóban elakadt gépjárművezető úgy indult útnak, hogy azt gondolta nem lesz probléma! Érdemes elolvasnia legfontosabb tanácsainkat!

Takarítsa le gondosan a gépjármű szélvédőit, mindenhol! Ellenőrizze a szélvédőmosófolyadékot és az ablaktörlő lapátok állapotát! A téli gumit és a hóláncot meg sem említjük, remélhetőleg ezzekkel mindenki tisztában van. Fontos tanács, hogy bakancsban, hótaposóban, nagykabátban veszélyes vezetni! További tanácsaink>>

Itt pedig arról olvashat mit tegyen, ha autója elakadt a hóban>>

 

Lehűlés

A hidegre szervezetünk érösszehúzódással reagál, a bőrben lévő erek keresztmetszetének csökkentésével mérsékelve a hőleadást. A lehűlést nemcsak a huzamosabb ideig történő hidegben tartózkodás válthatja ki, hanem számos egyéb tényaző is. Az alulöltözöttség magától érthetődik, jelentősen növeli a hőleadást továbbá a szél és az alkohol. A lehűlés első jelei jól ismertek: libabőr, remegés, sápadt bőr. Következő stádiumban a remegés megszűnik, az illető fáradékonnyá, álmossá, szótlanná válik. A további tünetek már egyértelműen súlyos, életveszélyes állapotra utalnak.

Ismerjük fel a lehűlés jeleit! Fagypont alatt fordítsunk különös figyelmet a fedél nélkül élőkre, ne rutinból sétáljunk el mellettük az aluljáróban vagy parkban!

A lehűlés a sportolókat is veszélyezteti, az akítv mozgás ellenére is bekövetkezhet. További fontos információk a lehűlésről>>

 

Fagyás

A korábbiakban említett, hideg hatására bekövetkező érösszehúzódás felelős a fagyási sérülések kialakulásáért. A hűtőhatás és a sejtek oxigén és tápanyag ellátásának csökkenése alakítja ki a fagyási sérüléseket, elsősorban a kiálló, szívtől távolabb lévő testrészeken. Így különösen veszélyeztetettek a lábujjak, a kéz ujjai, de a fülek és az orr is. Az eleinte sápadt bőr lassan márványozott, lilás színűvé válik. Ez már a fagyás első fokozata! A testrész megduzzad, vizenyőssé válik, a későbbiekben megjelenő hólyagok már súlyosabb fagyásra utalnak.

A megelőzés és a korai felismerés mellett nagyon fontos a megfelelő ellátás. Sokan komoly hibát követnek el, mikor hirtelen kezdik el az érintett testrész felmelegítését. Ezt csak fokozatosan szabad! A fagyási sérülés fokozatai és ellátása>>

 

Komoly veszélyben a légző- és keringési rendszer

A megfázás, meghűlés, torokgyulladás közismert és szerencsére könnyen gyógyítható. Nem árt azonban tudni, hogy a nagy hideg veszélyeztetheti az asztmás betegeket. A légutak beszűkülése könnyen vátlhat ki rohamot. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is veszélyeztetettek, könnyen kialakulhat vérnyomásingadozás, ritmuszavar, anginás roham.

Ennek megfelelően a krónikus betegségben szenvedők lehetőleg kerüljék a huzamosabb ideig történő hidegben tartózkodást, illetve gondoskodjanak a megfelelő öltözetről. Mínusz 10 fok alatt sem az időseknek, sem a kisgyerekeknek nem tanácsos a szabadban lenni.

 

Hidegallergia

A betegség ugyan nagyon ritka, de ismert. Az érintett személyek szervezetére a hideg épp olyan hatással van, mint bármely más allergén. Enyhébb esetben csak duzzanat és csalánkiütés jelentkezik, súlyosabb esetben légzési nehézség, sőt akár anafilaxiás sokk.