Tudatzavar, ájulás, eszméletlenség

Tudatzavar, ájulás, eszméletlenség

A tudatzavaroknak számtalan típusa ismert, a legenyhébb emlékezetkieséstől a mély kómáig. Közös jellemzőjük, hogy felismerésük és a korai hatékony beavatkozás életet menthet.

Zavart tudatú személlyel már ön is találkozott. Felismerte? Tudta mit tegyen?

Tudatzavarok

Az emberi tudat egy nagyon összetett fogalom, ennek megfelelően pontos, mindent átfogó megfogalmazása komoly nehézségbe ütközhet. Ismerkedjen meg a tudatzavar fogalmával és típusaival!
tovább

Ájulás

Az ájulás leggyakrabban az agy átmeneti vérellátási zavarára vezethető vissza, egy rövid ideig tartó eszméletvesztésnek tekinthető.
tovább

Eszméletlenség

Az eszméletvesztés olykor néhány pillanat alatt bekövetkezhet, súlyossága különböző mértékű lehet, azonban mindig komoly odafigyelést igényel. Az eszméletlenség során az agy normális működése zavart szenved, megfelelő ellátás hiányában a sérült állapota akár életveszélyessé is válhat, legrosszabb esetben fulladás következhet be.


tovább

Glasgow-skála

A Glasgow-skála (Glasgow Coma Scale – GCS) a tudatállapot megállapítására szolgáló pontrendszer az egészségügyi ellátásban. Nevét arról az egyetemről kapta (Glasgow-i), amelynek két dolgozója, Graham Teasdale és Bryan J. Jennett 1974-ben publikálta azt.
tovább