Sérülések

Sérülések

Az izomhúzódások és rándulások a leggyakoribb sportbalesetek közé tartoznak, de a munkahelyi és háztartási sérülések közt is előfordulnak. Szerencsére a ficamok és törések ritkábbak, azonban súlyosságuk életet is veszélyeztethet.

Ismerkedjen meg a vázrendszer könnyű és súlyos sérüléseivel, sajátítsa el hatékony ellátásukat!

Agyrázkódás

A fejet ért közvetlen ütés, illetve a testet ért egyéb behatások következménye, amely az egyik leggyakoribb traumás kórképek közé tartozik. Az esetek többségében rövidebb-hosszabb idő elteltével rendeződik, de ritkán súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat.
tovább

Bukósisak levétele

A bukósisak jelentősen növeli a nyaki gerincsérülés lehetőségét, amely esetben mozgatási tilalom érvényes. Bizonyos esetekben azonban mégis indokolt lehet a sisak levétele.
tovább

Ficam és rándulás

A ficam és a rándulás a leggyakoribb sportbalesetek közé tartozik, de egy rossz mozdulat is lehet okozójuk. A szakszerű laikus segítség jelentősen csökkentheti a fájdalmat és segítheti a gyors gyógyulást.
tovább

A gerincoszlop felépítése

Rövid, szakszerű áttekintés a gerincoszlop felépítéséről.
tovább

Gerincsérülés

Gerincsérülés
A gerincsérülés súlyos, gyakran életveszélyes sérülés, amely komoly odafigyelést igényel a laikus elsősegélynyújtótól is, hisz egyetlen rossz mozdulat jelentősen súlyosbíthatja a bajbajutott állapotát. Az ellátás során értékelni kell a baleseti mechanizmust és a tüneteket is.

tovább

Gerincsérült légútbiztosítása

Gerincsérülés esetén mozgatási tilalom van, azonban az eszméletlen sérült légútbiztosítását valamilyen módon meg kell oldani. Írásunkban ennek lehetőségét ismertetjük.
tovább

Gerincsérült veszélyzónában

A gerincsérültre teljes mozgatási tilalom érvényes, azaz lehetőség szerint nem szabad megmozdítani, mert ezzel állapotát lényegesen súlyosbíthatjuk. Azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor a sérült mozgatása még is szükségessé válik.
tovább

Hasi sérülések

Hasat ért ütés leggyakrabban közlekedési baleset, dulakodás vagy sportbaleset eredménye. A belső szervek sérülése miatt mindig gondolni kell a belső vérzés lehetőségére.


tovább

Idegen test a bőrben

Mind otthoni barkácsolás, mind védőeszköz használata nélküli munkahelyi sérülésként is előfordulhat, hogy kisebb vagy nagyobb idegen testek a bőrbe fúródnak.
tovább

Izomsérülések

Izmaink folyamatos működésben vannak, sérüléseik relatíve ritkák, többnyire sportolóknál fordulnak elő, de természetesen bárki megerőltetheti izomzatát.
tovább

Karsérülések ellátása

A karsérülések az egyik leggyakoribb sportbalesetek közé tartoznak, nem ritkák gyermekkorban, de az idősek körében sem.
tovább

Koponyasérülés

A koponyacsontok elsődleges feladata az agy védelme. Ennek megfelelően sérülésük nem ritkán súlyos, életveszélyes.
tovább

Légmell (PTX)

A mellkast ért ütések következtében a mellhártyák elválhatnak egymástól, amely súlyos légzési elégtelenséget okozhat. Bizonyos életkor felett, illetve egyes betegségeknél spontán légmell is kialakulhat.
tovább

Mellkas-sérülések

A mellkas-sérülés súlyos, nem ritkán életveszélyes állapotnak tekintendő, hisz a sérülés során keletkező csontvégek könnyen megsérthetik a szívet és a tüdőt.


tovább

Medencesérülés

A medencét alkotó csontok sérülése súlyos, életveszélyes állapotnak tekinthető. Részben azért, mert ezek védik a kismedencei szerveket, másrészt azért, mert bő vérellátású területek. Mivel jelentős szerepet töltenek be a járásban, ezért a gyógyulás hosszú ágyhoz kötöttséget jelent.

tovább

Medencerögzítő SAM Pelvic Sling

Az egyetlen medencerögzítő kereskedelmi forgalomban, mely automatikusan megállítja a kompressziót, amikor megfelelő erő alkalmazásával rögzítik a medencetörést.

tovább

Súlyos sérültek ellátása

A laikus segélynyújtók egyik kiemelt feladata a súlyos sérülés meglétének, vagy lehetőségének a minél korábbi felismerése és az ezzel kapcsolatos, akár életmentő beavatkozások elvégzése.


tovább

Zúzódás

A zúzódás többnyire mechanikai hatás következtében kialakuló, zárt sérülés. 
tovább