Mérgezések

Mérgezések

Paracelsus régi mondása: "A mennyiség teszi a mérget" napjainkig helytálló. Mindennapjainkat számtalan mérgező anyag kíséri, csupán nem veszünk tudomást róluk. Vajon felismerne egy tényleges mérgezést? Tudná, mire és miért kell vigyázni?
Meglepő információk, hatékony megelőzési tanácsok és természetesen vészhelyzeti instrukciók.

11 ezer gyógyszermérgezés 2012-ben

A legtöbb halálos kimenetelű mérgezést gyógyszerek okozták 2012-ben, őket követi az ipari és háztartási szerek, majd a kábítószerek, végül a növényvédő szerekkel történő elhalálozás.

tovább

Általánosságban a mérgezésekről

"Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az; csupán a mennyiség teszi, hogy egy anyag nem méreg" - szól Paracelsus eredeti mondása. Ismerkedjen meg a mérgezés fogalmával, típusaival és behatolási módjukkal.
tovább

Általánosságban a gázmérgezésekről

Elsősorban a háztartásokban előforduló mérgező gázok tulajdonságaival, az általános mérgezési tünetekkel és az ellátás kulcspilléreivel ismertetjük meg az olvasót.

tovább

Alkoholmérgezés

Amikor kábítószerezés következtében meghal valaki, rögtön a média középpontjába kerül. Azonban hazánkban messze nem a kábítószer a legnagyobb probléma. Közel egymillió honfitársunk küzd alkoholproblémákkal, a 13 éves diákok 60%-a fogyasztott már alkoholt, több mint 10 %-uk már részeg is volt. Ezek az arányok 15 éveseknél 85% és 45%.

tovább

Az alkohol útja a szervezetben

Amikor elmegyünk "berúgni", vagy csak a barátainkkal italozgatunk, általában az alkoholt a jobb hangulat eléréséért, fokozásáért fogyasztjuk. Abba azonban nem szoktunk belegondolni, hogy mi is történik eközben a szervezetünkben. Persze olyankor nem is kell, de azért nem árt tudni, mi zajlik le bennünk egy ilyen estén.

tovább

Arzénmérgezés

Az arzén a történelem legismertebb mérgező anyaga, sokan Napóleon halálát is összefüggésbe hozták vele. Hazánkban az ivóvízszennyezéssel kapcsolatban kerül a hírekbe. Bejegyzésünkben rövid, ám átfogó ismertetőt adunk erről a fémről.
tovább

Békamérgek

Kevesen gondolnák, de bizony valamennyi kétéltű bőre méregmirigyeket tartalmaz.

tovább

Botulizmus

Más néven kolbászmérgezés egy ritka, ám annál veszélyesebb betegség. 

tovább

Ételmérgezés

Ételmérgezés bekövetkezhet romlott nyersanyag felhasználása, illetve az elkészített élelmiszerben felhalmozódó kórokozók következtében.
tovább

Fagyálló (etilén-glikol)-mérgezés

A gépkocsik téli szélvédőmosó folyadékaként elterjedt alkohol elsősorban hajléktalanok körében okoz mérgezést, de ismertek öngyilkossági, véletlen sőt szándékos mérgezések is!

tovább

Gyógyszermérgezés

Hazánkban becslések szerint 1 millió rendszeres gyógyszerhasználó van, sokak nincsenek tisztában ennek veszélyeivel.
tovább

Hánytassunk vagy ne hánytassunk? NE!

A tápcsatornába került méreganyagok (gyógyszer, alkohol stb.) ellátásánál gyakorlatilag valamennyi hagyományos elsősegély-könyvben, publikációban találkozhatunk a hánytatás fogalmával. Azonban a szakmai állásfoglalások szerint ezt laikus lehetőleg már NE alkalmazza!

tovább

Higanymérgezés

A higany az egyik legismertebb mérgező fém, leggyakrabban a - ma már kereskedelmi forgalomban nem kapható - higanyos lázmérők formájában találkozhatunk vele. Az amalgám tömések és oltóanyagok higanyterhelése továbbra is sok vitát kavar. Egy azonban biztos, a higany mérgező hatását nem szabad alábecsülni!

tovább

Kínai étterem-szindróma

A kínai éttermek és gyorsbüfék kellemetlen utóhatásai.

tovább

Klórgázmérgezés

Ne csak a kémiai laborokra gondoljunk! Klórgáz a háztartásokban is előfordulhat!

tovább

Koffein

A koffein a nitrogéntartalmú szénhidrogének csoportjába tartozik, azaz szén-, hidrogén- és nitrogénatomokból épül fel, emellett azonban oxigénatomot is tartalmaz. Összegképlete: C8H10N4O2, tudományos elnevezése: 1,3,7-trimetil-xantin.
tovább

Koffeinmérgezés

A koffein ősidők óta használt élénkítőszer, naponta milliók fogyasztják kávé, tea, üdítő vagy egyéb formában. Meddig használ és mikortól árt?
tovább

Mérgező szobanövények

A szobanövények jelentősen növelhetik a lakás komfortérzetét, ráadásul a levegőt is tisztítják. Azonban jó néhány mérgező is akad köztük!


tovább

Minőségi szén-monoxid-riasztók

A szén-monoxid minden olyan épülteben felhalmozódhat, ahol tüzelőberendezés működik. Sokszor úgy szenvedünk mérgezést, hogy nem is tudunk róla, szerencsére a súlyos esetek ritkák. Évente 50-150 honfitársunkat veszítjük el szén-monoxid okozta mérgezésben.

tovább

Paracetamol mérgezés

A paracetamol az egyik legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapító. Kevés mellékhatása miatt recept nélkül kapható készítmények, nem körültekintő alkalmazás esetén azonban okozhatnak mérgezést.

tovább

Szén-dioxid-mérgezés

A szén-dioxid-mérgezés szerencsére nagyon ritka, elsősorban a borospincékben és ipari területen (élelmiszeripar) alakulhat ki. Itt is, mint minden mérgezésnél elsősorban a megelőzési ismeretek fontosak.


tovább

Szén-monoxid-mérgezés

Különösen a fűtési szezonban hallhatunk a médiában halálos szén-monoxid mérgezésről, amelyet a nem megfelelően üzemeltetett vagy karbantartott tüzelőberendezések okoznak. A mérgezési tüneteket követően sajnos hamar bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál.
tovább

A szieszta kályha veszélyei

A közkedvelt fűtőeszköz okozhat mérgezést is, de ismertek robbanásos balesetek is.
 

tovább

Vegyi támadás

Legutóbb a szíriai események kapcsán került a sajtóba a vegyi fegyverek fogalma. Ezekkel ismerkedünk kicsit és megpróbáljuk az elsősegély-nyújtási vonatkozásokat is melléjük rendelni.

tovább

Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?

Némi matematikai és kémiai fejtörővel bemutatjuk, hogyan számolható ki a véralkoholszint. Kellemes töprengést!
tovább