Csípések, harapások, marások

Csípések, harapások, marások

Darázs-, méh-, pók-, skorpiócsípés.
Otthoni kedvencek: rágcsálók, kutya, macska, papagáj.
Mérgeskígyók, tengeri veszélyek, rettegett kullancsok.

Tudjon meg mindent az állati sebzésekről!

Állati harapások

A sokak által ismert és félt kutyaharapás mellett nem árt egyéb, például házi kedvencként tartott rágcsálók harapására is felkészülni, de a macska karmolás is érdemel némi szót.


tovább

Azok a fránya szúnyogok

Bejegyzésünkben a szúnyogok általános testfelépítésével és életmódjával foglalkozunk, továbbá ismertetjük az emberre legveszélyesebb, elsősorban trópusi fajokat.
tovább

Csalánozók csípése (medúza, polip)

Szerencsére az Európa-közeli tengerekben csak veszélytelen fajok élnek, ezek csípése csupán kellemetlenséget okoz. Az igazán veszélyes, akár halált is okozó fajokkal Ausztrália és Észak-Amerika partjainál találkozhatunk.

tovább

Hazai mérgeskígyók

Hazánkban két őshonos viperafaj él, melyek elvileg a mérges kígyók közé sorolandók, marásuk azonban többnyire ártalmatlan. Hogyan ismerhetjük fel őket? Hol találkozhatunk velük? Mit tegyünk marás esetén? Mindez megtudható cikkünkből.

tovább

Kígyómarás

Kígyómarás szerencsére hazánkban ritka, részben, mert a két őshonos kígyófajunk rendkívül ritka, másrészt marásuk csak nagyon ritkán életveszélyes. Az előforduló marások többsége terrarisztikai tartás következménye. Bejegyzésünkben sorba vesszük az ellátás lépéseit.

tovább

Kígyómérgek típusai

A Földön körülbelül 2700 kígyófajt ismerünk, ebből nagyjából 600 faj tartozik a mérges kígyók közé. A kígyók mérge a nyál módosult formája. Ezek mind különböző anyagkeverékek, melyek a kígyók páros méregmirigyében termelődnek. A színűk zöld vagy sárga, esetenként lehetnek színtelenek is.

tovább

Kullancsok eltávolítása

Mit csináljunk és mit ne a kullancs eltávolítás során.

tovább

Kullancsok eltávolítása filmgyűjtemény

Filmgyűjtemény a kullancseltávolítás módjairól

tovább

Kullancsok életmódja és testfelépítése

Beavatjuk az olvasót a kullancsok mindennapjaiba. Megismerhetik testfelépítésüket, életmódjukat, előfordulásukat.

tovább

Kullancsok okozta betegségek

A kullancsok számos betegség kórokozóját terjeszthetik, ezek közül a két leggyakoribb a Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás.
tovább

Pókcsípések ellátása

A rovar és pókcsípések (harapások) gyakran okoznak kisebb-nagyobb duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat, illetve viszketést. Cikkünkben az általános és életveszélyes tüneteket vesszük számba, illetve természetesen szót ejtünk a helyes ellátásról is.
tovább

Rovarcsípések

Az ízeltlábúak csípései gyakran okozhatnak kellemetlenséget, szerencsére az esetek döntő többségében azonban komoly problémát nem okoznak. Az olvasók többsége feltehetően nem tudja beazonosítani, hogy milyen állatról is van szó, így ezt figyelembe véve egy általános ellátási sort ismertetünk.
tovább

Skorpiók Európában

Bizony egyikünk sem találkozna szívesen skorpióval és, ha azt is eláruljuk, hogy Európában is élnek, akár a tengerparti nyaralásunkat is elronthatjuk. Nem árt vigyázni! Jó hír az európai fajok nem életveszélyesek!
tovább

Súlyos allergiás reakció

Súlyos allergiás reakció A túlérzékenységi reakciók oka számtalan tényező lehet, így gyógyszer, rovarcsípés, élelmiszer stb. Tüneteik szintén széles skálán mozognak, azonban kulcselem, hogy olykor életet veszélyeztetők.
tovább

A világ legveszélyesebb kígyói

Íme a világ öt legveszélyesebb kígyófaja. Egyetlen mg mérge akár 15 ember életét is kiolthatja. Hol élnek? Hogy néznek ki? Hogyan élnek? Erről szól bejegyzésünk.
tovább

A világ legveszélyesebb pókjai

A pókszabásúak osztályába nagyjából 100 ezer faj tartozik. Csaknem mind szárazföldi életmódot folytat, néhány vízben is előforduló faj kivételével.
tovább

Veszélyes darázscsípés

Magyarországon száz emberből egy veszélyeztetett. Az életveszélyes állapot akár negyed óra alatt is kialakulhat.

tovább