Jogszabályok

Jogszabályok

A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény, amikor valaki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek élete vagy testi épsége veszélyben van. Alapvetően vétségnek számít, és büntetése két évig terjedő szabadságvesztés. Ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna, akkor bűntettnek számít, és három évig terjedő szabadságvesztés a büntetés felső határa. A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles. Ez arra nem vonatkoztatható, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.

Gépjárművek elsősegély-felszerelése

Jogszabályi előírások a gépjárművek elsősegély-felszerelésével kapcsolatban.

tovább

Rendezvényszervezésre vonatkozó jogszabályok

Az 500 főt meghaladó rendezvények egészségügyi biztosításáról szóló rendelet.

tovább

Iskolai balesetek bejelentése

Tájékoztató a nevelési-oktatási intézmények számára, a tanügyi baleseti nyilvántartó rendszer használatával kapcsolatos információkról.

tovább

Gyerekülés használata a KRESZ előírásai alapján

A gyermekek szállítására vonatkozó irányelvek a közúti közlekedés szabályairól szóló  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szabályozza, amely természetesen az elmúlt közel negyven évben számtalanszor módosult.
tovább

Segélynyújtás elmulasztása

A segítségnyújtás sérült vagy veszélyben lévő személy számára erkölcsi kötelezettség. Hazai büntetőjogunk 1948-ban, a Csemegi-kódex III. novellájában elmulasztását büntetés kiszabásával fenyegette.
tovább

Jogosítványhoz szükséges elsősegély-ismeretek

Milyen elsősegély vizsga szükséges a jogosítvány megszerzéséhez? Mit kell tartalmaznia a gépjárművel elsősegély-felszerelésének?


tovább

15/1972. (VIII. 5.) EüM rendelet

Az 15/1972. (VIII. 5.) EüM rendelet a legátfogóbb képet adja az elsősegélynyújtással kapcsolatos törvényi rendelkezésekről. A rendeletet 2009. január 1-jén hatályát vesztette.
tovább

Munkahelyi elsősegélynyújtás jogi vonatkozásai

Munkahelyi elsősegélynyújtás jogi vonatkozásai Összefoglaló a munkahelyi elsősegély-képzésekről, elsősegély-felszerelésről és egyéb jogi szabályozásokról.
tovább