Cukorbetegség, vércukorszint

A cukorbetegség mára népbetegségnek számít, és előrejelzések szerint a következő száz évben egyre nőni fog a betegek száma. A világon becslések szerint 300 millió, míg hazánkban közel 1 millió cukorbeteg él.

Vércukorszint értéke

Sejtjeink energiaforrása a glükóz (szőlőcukor), amely szükség esetén a vér útján jut el a célszervekhez, míg raktározása elsősorban a májban és az izmokban, glikogén formájában történik. Magas értéke utalhat cukorbetegségre, amely a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, hazánkban kb. 500 ezer honfitársunkat érinti.
tovább

Lecsökkent vércukorszint (hipoglikémia)

A lecsökkent vércukorszint hátterében általában cukorbetegség áll, kisebb százalékban gyermekeknél és időseknél vércukor-egyensúlyt érintő betegségeknél alakul ki, de bizonyos esetekben stressz és bizonyos betegségek kapcsán is kialakulhat.


tovább

Cukorbetegség

A cukorbetegség (más néven diabétesz) a világon a leggyakoribb anyagcserezavar. Egy 2004-es felmérés alapján Magyarországon körülbelül 500.000 ember volt kezelt cukorbeteg, ám ennek akár többszöröse is lehet a fel nem ismert diabéteszesek száma.


tovább