Sportsérülések

Sportsérülések

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a sport, jó esetben mindennapjaink velejárója. Sportolás közben azonban a legnagyobb odafigyeléssel is könnyen szerezhetünk kisebb-nagyobb sérüléseket.

Rovatunkban megpróbáljuk felhívni a figyelmet a megfelelő bemelegítésre, az egyes sportágaknál használható védőfelszerelésekre, a sportágakra jellemző leggyakoribb sérüléstípusokra és természetesen a sportsérülések hatékony ellátására, hogy a felépülés minél rövidebb időt vegyen igénybe.

Biztonsági tanácsok jéghokihoz

A jéghoki, gyors és izgalmas csapatjáték lévén, remek sport a gyerekek számára. Ugyanakkor a sérüléseknek igen nagy az esélye, hiszen sok az ütközés, esés. A felszereléshez ütők és éles korcsolyák tartoznak, sőt, a korong is igen nagyot tud ütni.

tovább

Biztonsági tanácsok kosárlabdázáshoz

Kosárlabdázás közben gyakran fordulhatnak elő sérülések a testi kontaktus miatt. A csonttörés, az agyrázkódás vagy az ínszalag-szakadás akár súlyos is lehet. A következő tippek mindezek megelőzésében próbálnak segíteni.

tovább

Extrém sportok veszélyei

Az extrém sportok a 80-as évektől indultak el diadalútjukra, hódolóik száma évről évre növekszik. A tevékenységnek pontos definíciója nincs, általánosságban olyan sport, mely az átlagosnál nagyobb veszéllyel jár. 

tovább

Ficam és rándulás

A ficam és a rándulás a leggyakoribb sportbalesetek közé tartozik, de egy rossz mozdulat is lehet okozójuk. A szakszerű laikus segítség jelentősen csökkentheti a fájdalmat és segítheti a gyors gyógyulást.
tovább

Izomsérülések

Izmaink folyamatos működésben vannak, sérüléseik relatíve ritkák, többnyire sportolóknál fordulnak elő, de természetesen bárki megerőltetheti izomzatát.
tovább

Karsérülések ellátása

A karsérülések az egyik leggyakoribb sportbalesetek közé tartoznak, nem ritkák gyermekkorban, de az idősek körében sem.
tovább

Korcsolyázás

A síeléshez hasonlóan közkedvelt téli sport a korcsolyázás is. Utóbbi azonban mindenki számára elérhető és nagy gyakorlatot nem is igényel, így nem csoda, hogy a korcsolyapályákon mindig nagy az élet. Jókedv, kikapcsolódás, szórakozás, de kis óvatlansággal persze itt is igen komoly baleseteket lehet szenvedni.


tovább

Snowboard- és síbalesetek

Sokak szenvedélye és téli hobbija a síelés és a snowboardozás, ami nem csupán két kiváló sport, hanem egyben utazás, hosszabb-rövidebb kikapcsolódás is. Síeléskor az ember összeköti a kellemeset a hasznossal, így nem csoda, hogy ekkora népszerűségnek örvend ez a téli sportág. Sajnos azonban nem kevés tragikus balesetről hallani, ezért szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy felhőtlen legyen a téli utazás.

tovább

Tanácsok kerékpározóknak

Végre itt van a tavasz, ebben a gyönyörű napsütésben is nem csoda, hogy mindenki a természetbe kívánkozik. Sok embernek megjön a sportolási kedve is és napról napra több kerékpározót látni odakint. Ráadásul ilyen magas üzemanyag árak mellett még plusz egy nyomós érv szól a rendszeres biciklizés mellett...
tovább

Zúzódás

A zúzódás többnyire mechanikai hatás következtében kialakuló, zárt sérülés. 
tovább