Vízimentés

Vízimentés

Hazánk természetes vizei évente kb. 200 emberéletet követelnek. A nyár beköszöntével megnő a fürdőzők és a vízi sportolók száma, de ne felejtsük el, hogy az uszodák, élményparkok egész évben veszélyes üzemnek számítanak. Rovatunkban a vizek veszélyeire, az önmentésre és különböző vizekkel kapcsolatos intelmekre hívjuk fel a figyelmet, de a vízből mentési technikákkal is megismerkedünk érintőlegesen. Hangsúlyoznánk! A vízből mentés komoly elméleti és gyakorlati felkészülést igényel, ezek hiányában saját életünket sodorjuk veszélybe!

Észre veszi ki fuldoklik?

Több mint harminc felvétel egy aquapark medencéjéről. Tanulságos!
tovább

Tanácsok vízitúrázóknak

Hogyan készüljünk fel a biztonságos vízitúrára? Milyen egészségügyi problémák adódhatnak és hogyan kezeljük azokat?

tovább

Vízimentés 8. - Mentés partról és csónakból

Bejegyzésünk a mentett személy vízből történő kiemelését mutatja be legyen szó medencéről, természetes partról vagy csónakról.

tovább

Vízimentés 6. - Közvetlen társmentés, vontatófogások

Ha a mentést a vízből kíséreljük meg komoly veszélyben vagyunk, ezért csak kellő elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában próbáljuk azt meg. Legegyszerűbb helyzet mikor a vízben lévő magánál van és együttmőködik a mentésben.

tovább

Vízimentés 5. - Eszközös társmentés

Mit tegyünk, ha nem mi, hanem egy társunk vagy egy idegen személy kerül bajba. Legfontosabb szabály lehetőleg NE ugorjunk utána! De miért ne?
tovább

Vízimentés 4. - Önmentés

Mit tegyünk, ha mi magunk kerülünk bajba? Önmentésről akkor beszélünk, ha a bajba jutott személy a veszélyt felismerve saját maga segíti a partra jutását.
tovább

Vízimentés 3. - A vízibalesetek okai

A leggyakoribb kiváltó okok mellett megismerkedhetünk a leggyakoribb sérülésekkel és halálokokkal is.
tovább

Vízimentés 2. - A fürdés jogi szabályozása

Sorozatunk második részében a fürdőzésre vonatkozó jogi szabályozást vesszük nagyító alá.

tovább

Vízimentés 1. - Vizek veszélyei és megelőzés

Számtalan vízibaleset lenne elkerülhető, ha sokan tisztában lennének a vizek veszélyeivel és a megelőzésilehetőségekkel. Sorozatunk első cikkében ezeket mutatjuk be.

tovább