Nyaralás - Utazás

Legyen szó egy napsütéses tengerparti nyaralásról vagy egy őszi kirándulásról, esetleg néhány remek napról egy síparadicsomban, összegyűjtöttük a legfontosabb balesetvédelmi tanácsokat, bemutatjuk a leggyakoribb sérüléseket és természetesen azok ellátását is.

Tanácsok túrázóknak

A kirándulás az egyik legősibb kikapcsolódási mód, amely kiválóan átmozgatja valamennyi izmot, remek társas együttlét, tökéletes módja a stressz levezetésének. Akár egy napos, akár több napos kirándulásra indulunk segélynyújtói szempontból kiemelendő, hogy az egészségkárosodások a lakott területektől távolabb alakulhatnak ki, a bajba jutott megközelítése akár több órát (extrémebb esetben napot) vehet igénybe.
tovább

Tanácsok fesztiválozóknak

A nyár a fesztiválok ideje is, pár praktikus tanács, amely megelőzheti a kellemetlen meglepetéseket.
tovább

Utazás nyáron

Rohanó világunkban kulcsszerephez jutnak a várva várt pihenések. A családdal, barátokkal együtt töltött idő hamar rémálommá válhat, ha nem készül fel a váratlan helyzetekre.
tovább

Hogyan utazzunk a legbiztonságosabban repülővel?

Hogyan utazzunk a legbiztonságosabban repülővel? A leggyakoribb kérdések a repülés biztonságával kapcsolatban.
tovább

Amit a szaunázásról illik tudni!

Ki ne álmodozna a szürke hétköznapok alatt egy nyugalmas wellness-hétvégéről, hogy végre elengedhessen mindent és időt szakíthasson saját magára is? Végre valami, ami kényezteti a stresszes ember megfáradt érzékeit, ráadásul nem is egészségtelen. Bizony a népszerű wellness-elés nem csak kellemes, de testünkre és lelkünkre is jó hatással van. Érdemes kicsit tájékozódni a témában a tudatos és hatékony kikapcsolódás érdekében.

tovább

Azok a fránya szúnyogok

Bejegyzésünkben a szúnyogok általános testfelépítésével és életmódjával foglalkozunk, továbbá ismertetjük az emberre legveszélyesebb, elsősorban trópusi fajokat.
tovább

Csalánozók csípése (medúza, polip)

Szerencsére az Európa-közeli tengerekben csak veszélytelen fajok élnek, ezek csípése csupán kellemetlenséget okoz. Az igazán veszélyes, akár halált is okozó fajokkal Ausztrália és Észak-Amerika partjainál találkozhatunk.

tovább

Hosszú utazás veszélyei

Hosszú utazás veszélyei
Utazás során a hosszú ülés jelentősen növelheti a mélyvénás trombózis kialakulását. Ismerkedjen meg a megelőzésével! 

tovább

Hőség okozta rosszullétek

A meleg által okozott rosszulléteknek több típusát különböztetjük meg, lehet hőkimerülés, hőguta, hősokk, azonban a laikus segélynyújtás szempontjából nem lényeges ezek elkülönítése. Ennek megfelelően általános tüneteket és ellátást ismertetünk.
tovább

Kullancsok eltávolítása

Mit csináljunk és mit ne a kullancs eltávolítás során.

tovább

Napégés

Napégés
Mit tegyünk és mit ne? Tévhitek eloszlatása a napégés ellátása kapcsán.

tovább

Napszúrás

A fejet ért közvetlen napsugárzás egyik leggyakoribb eredménye a napszúrás, amely többségében fejfájás, émelygés formájában jelentkezik. Ennek megelőzéséről, illetve kezeléséről ismertetnénk néhány információt.
tovább

Rovarcsípések

Az ízeltlábúak csípései gyakran okozhatnak kellemetlenséget, szerencsére az esetek döntő többségében azonban komoly problémát nem okoznak. Az olvasók többsége feltehetően nem tudja beazonosítani, hogy milyen állatról is van szó, így ezt figyelembe véve egy általános ellátási sort ismertetünk.
tovább

Snowboard- és síbalesetek

Sokak szenvedélye és téli hobbija a síelés és a snowboardozás, ami nem csupán két kiváló sport, hanem egyben utazás, hosszabb-rövidebb kikapcsolódás is. Síeléskor az ember összeköti a kellemeset a hasznossal, így nem csoda, hogy ekkora népszerűségnek örvend ez a téli sportág. Sajnos azonban nem kevés tragikus balesetről hallani, ezért szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy felhőtlen legyen a téli utazás.

tovább

A szaunázás szabályai

A szaunázás egészséges tulajdonságairól sokat lehet olvasni, azonban nem szabad elfelejteni számos, fontos dolgot.
tovább

Tanácsok kerékpározóknak

Végre itt van a tavasz, ebben a gyönyörű napsütésben is nem csoda, hogy mindenki a természetbe kívánkozik. Sok embernek megjön a sportolási kedve is és napról napra több kerékpározót látni odakint. Ráadásul ilyen magas üzemanyag árak mellett még plusz egy nyomós érv szól a rendszeres biciklizés mellett...
tovább

Tanácsok tengerparti nyaraláshoz

Néhány megfontolandó tanács, hogy tényleg pihenés legyen a nyaralás. Napégés, napszúrás, kisebb sérülések és amikre nem is gondolnánk.

tovább