Mentéstörténet

Franz Rautek

Az osztrák származású harművészet tanár neve a róla elnevezett, eszméletlen bajbajutottak egyszerű mozgatását lehetővé tevő műfogásról ismert. 
tovább

Az elsősegélynyújtás történeti áttekintése

Az elsősegélynyújtás eszméjének, illetve egyes elemeinek megvalósulása évezredekre tekint vissza.
tovább

A Konstantin-kereszt története

A sürgősségi betegellátás egyes elemeinek ábrázolására – nemzetközileg is elterjedt formában – a Konstantin-kereszt használatos. De vajon honnan ered?
tovább

Magyar Mentésügy

A Magyar Mentésügy a Magyar Oxyológiai Társaság tudományos folyóirata. Az alábbi linkeken az 1981 és 2000 közötti számai érhetők el.
tovább

Dr. Kresz Géza

A Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet (BÖME) megalapítója.
tovább

Dr. Orovecz Béla: A mesterséges lélegeztetés

Dr. Orovecz Béla az Országos Mentőszolgálat alapítója (1948) és első főigazgatója. 1964-ben megjelent Elsősegély című könyvében a mesterséges lélegeztetésről az alábbiakat írja:


tovább

A mentőautók története

Szállítóeszközök az ókortól a 20. század végéig.
 

tovább

A defibrillátor története

A defibrilláció jelenségét először Jean Louis Prevost és Frederic Batelli figyelte meg 1899-ben a Genfi Egyetemen. Megfigyelésük óta több, mint száz év telt el és a defibrillátorok az egyik legszélesebb körben alkalmazott újraélesztési eszközökké váltak.

tovább

A defibrillátor szülőatyja

William Bennett Kouwenhoven 1928-ban kezdte vizsgálni miként lehetne a megállt szívet újraindítani. Az akkoriban már alkalmazott nyílt szív masszázs helyett egy lényegesen könnyebben kivitelezhető megoldásra volt szükség.

tovább

Elsősegélynyújtás története - linkgyűjtemény

Ismerkedjen meg az elsősegélynyújtás, a mentés és a sebellátás történetével! Szakmai publikációk érdekes dokumentációkkal és fényképekkel.

tovább

Friedrich von Esmarch

A német származású Esmarch neve elsősorban a róla elnevezett légútbiztosítási technikáról ismert. Emellett azonban számos egyéb kimagasló tevékenységet is végzett. 

tovább

A sebkötözés története

A Magyar Sebkezelő Társaság jóvoltából ezúttal a sebkötözés tudományát mutatjuk be.

tovább