Évfordulók

Február 14. – Az epilepszia világnapja

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) február 14-t jelölte meg az epilepsziával élők világnapjaként. Az epilepszia betegség Magyarországon közel 60 ezer embert érint.


tovább

Május 10. – Mentők napja

1887-ben ezen a napon alakult meg az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi orvos kezdeményezésére, ezért május 10-én van a mentők napja.


tovább

Június 14. – Véradók világnapja

A WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára június 14-én ünnepeljük a Véradók világnapját, Karl Landsteiner orvos tiszteletére.


tovább

Július 1. – Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július 1-je a magyar egészségügy napja (másik nevén Semmelweis-nap vagy Semmelweis Ignác-nap).  Ezen a napon, 1818-ban született Semmelweis Ignác, az “anyák megmentője”.


tovább

Július 28. – A hepatitisz világnapja

1925. július 28-án, született Baruch Blumberg, Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője.
tovább

Szeptember 10. – Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapját minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével.


tovább

Október 20. – A csontritkulás nemzetközi napja

A csontritkulás (osteoporosis) világnapját az ENSZ egészségügyi világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1999 óta tartják világszerte.


tovább

Október 10. – A lelki egészség világnapja

Magyarországon 1994 óta ünnepeljük a Lelki Egészség Világnapját.


tovább

November 14. – A cukorbetegek világnapja

A Cukorbetegek világnapja (Diabétesz világnap), amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség együttműködésével tartanak 1991 óta az inzulin felfedezőjének, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvosnak a születésnapján.
tovább